На днешния ден, 6 април, се чества паметта на Св. Методий Славянобългарски.

...
На днешния ден, 6 април, се чества паметта на Св. Методий Славянобългарски.
Коментари Харесай

Днес празнуват хората с най-респектиращото име

На днешния ден, 6 април, се празнува паметта на Св. Методий Славянобългарски. Неговата памет се празнува и на 11 май, дружно със св. Кирил. Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – свети Кирил.

На този ден имен ден чества Страхил. Това е старинно име производно на Страшил, значи " да се опасяват от него, да всява боязън ", " благоговение, почитание към себе си ".

Още от ранните си години той избира военното занятие и се налагало да извършва заповеди на византийския император. Един ден Методий почувствал Божието предопределение.

Оттеглил се от управителния си пост и заживял в манастир в планината Олимп. Там дружно със своя брат Константин учели народа на християнската религия. Злонамерени хора почнали да клеветят името на Методий, че се опитвал да злепостави локалния княз.

Враговете му съумели да го хвърлят в тюрма, само че по заповед на папа Йоан VІІІ бил освободен след две години. След излизането си от пандиза той траял своето дело на славянски равноапостол, като проповядвал словото на божествената истина.

Свети Методий Славянобългарски умрял на 6 април 885 година и бил заровен във Велеград.

За още потребни и практични статии .
 5-те най-силни женски имена  5-те най-силни женски имена  5-те най-силни женски имена  5-те най-силни женски имена
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР